Sykle til India – galskap eller realistisk?
– Så du skal sykle i India?
– Nei, jeg skal sykle TIL India.
Når jeg forteller folk at jeg skal sykle til India skjer det rett som det er at de misforstår. For ingen er vel gal nok til å sykle TIL India? Og slettes ikke en 62 år gammel , og ikke alt for sprek taxisjåfør.
Min 89 år gamle mor var også skeptisk, og viste det ved å trykke på et sinnafjes når jeg fortalte om planene mine på Facebook. Og det kan man jo forstå.
Men hvordan startet det hele?
Jeg har i nesten 10 år hatt en spesiell relasjon til India. Det skal jeg fortelle om senere. En venn av meg kjente til interessen min og la ut en post på Facebook hvor hun fortalte om et foredrag hun hadde hørt på Venabu Fjellhotell. Direktøren på hotellet, Line Tvete, hadde nemlig syklet til India i 2006.
Det var kanskje ikke ment slik, men jeg tolket denne posten som en utfordring. Så jeg begynte å tenke over det, gjøre undersøkelser, rett og slett prøve å finne ut om et slikt prosjekt var realiserbart for min del. Hvilken rute skulle jeg velge? Hvordan er sikkerhetssituasjonen? Hvor lang tid vil det ta? Hva vil det koste? Etter en tid konkluderte jeg med at dette kunne jeg gjøre. Jeg la ut en post på Facebook og lovte at jeg ville gjøre det hvis jeg fikk 10.000 likes. Det fikk jeg.
Men det viktigste spørsmålet var: Hvorfor skulle jeg gjøre det?
Og jeg har to grunner:
- Jeg kan gjøre det, altså gjør jeg det. Jeg utfordrer meg selv og gjennomfører noe som vil være en opplevelse resten av livet.
- Jeg vil bruke reisen til å skape oppmerksomhet om barns rettigheter, og til å samle penger til mine venner i den indiske barnerettsorganisasjonen The Concerned for Working Children (CWC), som jeg har besøkt hvert år siden 2009.
Ja, det er galskap, men det er en positiv galskap. Og det er fullt ut gjennomførtbart. Samtaler med andre som har syklet langt før har overbevist meg om det. Line Tvete som syklet til India i 2006. Gunnar Kagge, som syklet på tvers av USA for å fortelle om den amerikanske valgkampen til leserne av Aftenposten i 2015. Og Martin Vestøl, som ofte sammen med sin familie, har syklet over hele verden, tilsammen 187.000 kilometer.